Recenze

Krajina stínů (Shadowlands) 1993

20. února 2012 v 19:56 | Lawiane
Krajina stínů (Shadowlands) 1993


Tento britský snímek zpracovává skutečný námět o vztahu spisovatele C.S. Lewise (Anthony Hopkins, známého především jako autora Letopisů Narinie, a americké spisovatelky Joy Greshamové (Debra Winger).

Popravčí (The Headsman) 2005

21. ledna 2012 v 13:53 | Lawiane
Včera jsem se v televizi koukala na takový filmík, protože mně zaujali upoutávky. A neprohloupila jsem. Naopak, ten film mě velice uchvátil a proto tu o něm musím něco zanechat.

Na sever (Nord) 2009

24. prosince 2011 v 10:47 | Lawiane
Na sever (Nord) 2009


Norský film o lidských problémech, psychické krizi a s typickým severským černým humorem. Příběh se odehrává v Norsku současné doby a vypráví o třicátníkovi Jomarovi, kterému jeho kamarád kdysi přebral ženu. Jomar se dozví, že Linnea, jeho dřívější partnerka, s ním má dítě a že žijí daleko na severu země. Vydává se tedy za nimi, sám na sněžném skútru. Cestou potkává několik lidí, u kterých nachází na chvíli přístřeší. Všichni jsou zvláštních povah. Nevšední setkání a přátelství ukazují, co samota a drsné podmínky s lidmi dělají. Například, poslední z lidí, které Jomar navštívil, byl starý Laponec, žijící ve stanu na zamrzlém jezeře. K noze měl přivázaný řetěz a ten končil u sněžného skútru, zaparkovaného před stanem. Jak led taje, jedné noci se skútr propadne a potopí se do jezera, za ním ve spánku pod vodou zmizí i starý pán. Očividně si to tak přál.

Červená karkulka (Red Riding Hood) 2011

20. října 2011 v 20:55 | Lawiane
K filmu mě nalákaly dobře vypadající plakáty, ovšem odrazoval fakt, že je od tvůrců "Twilight".
Viděla jsem a bylo to horší, než bych čekala.


Paní režisérka, Američanka Catherina Hardwicke má asi zastydlou pubertu, je stará panna či si ve svých filmech kompenzuje nějaký jiný komplex. V Karkulce platí očividně pravidlo, kdo není sexy, nemá ve filmu co dělat.

Království prstenu ( The ring of The Nibelungs)

26. července 2011 v 0:01 | Lawiane
Fantasy film na motivy staré německé legendy Píseň o Nibelunzích.

Žena ve vodě ( Lady in the Water) 2006

13. července 2011 v 20:28 | Lawiane
Žena ve vodě ( Lady in the Water) 2006


Mám teď takové období, kdy obdivuji filmy pana režiséra Shyamalana, který natočil Vesnici (nejlepší z nejlepších), Šestý smysl a Znamení. Je to nesmírně šikovný pán a jeho dalším dílem je právě film Žena ve vodě, takže jsme se na jeho zhlédnutí dost těšila. Musím ovšem říct, že mě poměrně dost zklamal. Čekala jsem více, čekala jsem nějakou hlubší zápletku, nějaké překvapivější rozuzlení, větší poselství. Téma je sice opět hodnotné a ušlechtilé - že by lidé měli být hodní, pomáhat si a nebýt zaslepení, ale nepřijde mi tak citově zpracované, jako je to ve Vesnici.
Celý děj se točí kolem toho, že existují vodní lidé, kteří mají v lidech probouzet dobro a vést je tím správným směrem. Pan Heep vlastní velký obytný dům a stará se o něj, patří k němu i bazén ve kterém se jednou objeví mladá slečna, narfa, jménem Story. Story je jednou z vodních lidí a přišla sem, aby se setkala s člověkem, který má díky ní prozřít, potom může zase odejít. Jenže jí ještě pronásleduje zlé monstrum, které na ní číhá v trávě. V domě bydlí jedna starší paní z Asie, která zná od své babičky pohádku o vodních lidech. A to co se děje kolem Story je přesně, jako v té pohádce. Takže pan Heep pořád běhá za tou Asiatkou a ptá se jí, jak je to dál. A to, co ona řekne, se potom stane, což filmu poměrně dost ubírá na překvapivých momentech. Je třeba pro Story sehnat skupinu lidí, kteří jí pomůžou dostat se v bezpečí domů. Jedinou větší a nečekanou zápletkou je akorát to, že tito lidé, jsou nakonec někdo jiný, než si původně pan Heep myslel.

Vesnice (2004)

25. května 2011 v 15:22 | Lawiane
Vesnice (The Village). Řekla bych, že poměrně známý film, ale já se k němu přesto dostala až včera. A na neodvratnou potřebu si snímek pustit mě přivedl jeho úchvatný soundtrack, avšak ani film nezklamal a přímo mě nadchl, stejně jako hudba.
Režisérem je M. Night Shyamalan, který má na svědomí například Šestý smysl a Znamení. A oba tyto filmy považuji za jedny z nejlepších, co se tohoto žánru týče. Na Vesnici jsem přesto četla docela rozporuplné ohlasy diváků. Každopádně mě se ten film líbil a moc. Zvláště bych ocenila děj a myšlenku. To co se zpočátku zdá být typickou zápletkou hororového filmu, se nakonec změní v něco mnohem zajímavějšího a hlubšího. Rozhodně to není děj, kdy už od začátku filmu tušíte konec a díváte se na to jen, abyste se ujistili o svém správném mínění. Možná jen ten konec mi přišel trochu "useklý" - čekám ještě něco a oni najednou titulky.


Valhalla rising (2009)

13. května 2011 v 14:16 | Lawiane
Valhalla rising
Film na téma příchodu křesťanů mezi pohany. Snímek dosti zvláštní, jsou v něm takové ty typické znaky severských filmů - sáhodlouhé záběry na něco (nebo někoho), kdo se nehýbe a nic nedělá. A všichni tam mlčí, mluví se asi tak 1/10 filmu, ani ne.


Staré báje Vikingů

11. května 2011 v 20:23 | Lawiane
Nedávno jsem si koupila DVD s názvem Staré báje Vikingů. Název byl lákavý a tak jsem očekávala, že film bude o Vikinzích. Jenže ejhle, onen překlad názvu do češtiny je totiž taková menší chyba v Matrixu, protože originální název zní Stara baśń: Kiedy słońce było bogiem, takže něco jako Stará pověst: Když slunce bylo bohem. O Vikinzích není ani slovo. Ale Češi si zjevně řekli, že Vikingové se budou lépe prodávat. Kdyby se rovnou řeklo, že je to o Slovanech, nemusel být člověk zklamaný, že místo fjordů vidí Polsko. Když ale konečně pochopíte, že Vikingové nebudou, je film velice pěkný a vřele ho doporučuji.

Thor (2011) - recenze

30. dubna 2011 v 0:21 | Lawiane
Thorovu (Chris Hemsworth) otci, vládci bohů Odinovi (Anthony Hopkins), trvalo spoustu let, než ve své říši nastolil křehký mír. Jeho arogantní a domýšlivý syn ale dělá všechno proto, aby tuhle rovnováhu narušil. Když pohár trpělivosti jeho otce přeteče, Odin Thora exemplárně potrestá. Odebere mu jeho božské schopnosti a svrhne ho mezi obyčejné smrtelníky na planetu Zemi. Svržený a zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Foster (Natalie Portman). Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Jeho bratr Loki (Tom Hiddleston) chce využít Thorova aktuálního oslabení a pošle na něj armádu všehoschopných pochopů, která v duchu přísloví "Když se kácí les, létají třísky", rozpoutá peklo na Zemi. Boží synek se bude muset rychle rozhodnout, jestli nechá lidi za sebe krvácet, nebo se vzchopí, zvedne kladivo a vyrazí na zteč. (oficiální text distributora)


pod perexem moje recenze

Dorian Gray (2009) recenze

24. února 2011 v 17:37 | Lawiane
Je na čase, napsat konečně tu slíbenou recenzičku na Doriana. Marně se snažím psát tu povídku o Narnii…marně, takže jdu radši na tu recenzi. Jak jste se mohli domyslet podle změny vzhledu, ten film mě poněkud omámil. :D I když je to trochu sporné…
EDIT: Melu tam o tom, že děj nebudu vysvětlovat, ale není tomu tak. Dozvíte se tam i podrobně konec.

3D je na trus!

10. prosince 2010 v 21:27 | Lawiane
Vidíte jak je tento obrázek úchvatně barevný? Hýří pestrými barvami, který by vám jiný obrázek zprostředkovat nikdy nemohl, celé barevné spektrum! Nevidíte? Opravdu?

hoacetung
Tak asi takhle jsem právě před chvílí viděla 3D Narnii, wow to bylo tedy opravdu dech beroucí 3D!
Varování: článek se budu snažit napsati převelice vtipně, však pokud si vaše mysl domnívá, že jsem slušná a nechcete o tuto iluzi přijít nebo jste-li můj rodič, raději to nečtěte, neboť budu bez obav používat mnoho vulgarismů. Nejste-li však rodič či se stejně jako já vyžíváte ve vulgárních slovech, račte vkročit pod perex a přečíst si něco o novém filmu Narnie, novém Potterovi a mých projevech v kině. Hoa Tse Tung s vámi!

Čaroděj Zeměmoří

7. prosince 2010 v 18:04 | Lawiane
Ráno mám vstávat. Nevstávám.
"Madr? Já mam rýmu. Můžu rýmit doma?"
Schváleno. Mám takovou nemoc, zvanou mega-maxi rýma, a tak jsem nebyla ve škole. A odpoledne jsem se koukala na film Čaroděj Zeměmoří, který mne uchvátil, a pod perexem bych vám o něm něco chtěla sdělit.

Hodnocení Drákula

24. ledna 2010 v 18:02 | Lawiane
Tak včera jsem ponocovala až do půl jedné, abych zhlédla film Drákulův polibek až do konce. Těšila jsem se na něj, protože jsem ho chtěla posoudit s knižní předlohou a ukázky navíc vypadaly dost nadějně. Musím však říci, že mě zklamal. S tou knihou se to vůbec nedá srovnat, ale to tak je skoro vždycky, že kniha je lepší. Myslím, že film se ze začátku zbytečně vlekl a na nějaký strhující konec pak nezbyl čas, takže ho velmi zkrátili, dosti zjednodušili a vyřešili jedním bodnutím kůlu. Také mi přišlo, že ty postavy se chovali mnohem hůř než v knize, například ten Artur byl až přehnaně nesympatický a agresivní, v té knize tak nějak všichni drží při sobě a pokud se dobře pamatuji, tak mám za to, že Jonatan nezemře (rozhodně ne v tom drákulově hradu). Navíc bych řekla, že tam mnoho věcí nebylo moc vysvětleno, takže kdo nečetl knihu, nemusel to pochopit a ten kdo ji četl, byl zase zmatený, že je to nějak jinak.
Celkově shrnuto, kdo jste to neviděl, o nic jste nepřišel. Koukat se na to dalo,ale nebyl to film, který by se člověku nějak vryl do paměti, ať už jako povedený či propadák.
A co na to říkáte vy?
Tak včera jsem ponocovala až do půl jedné, abych zhlédla film Drákulův polibek až do konce. Těšila jsem se na něj, protože jsem ho chtěla posoudit s knižní předlohou a ukázky navíc vypadaly dost nadějně. Musím však říci, že mě zklamal. S tou knihou se to vůbec nedá srovnat, ale to tak je skoro vždycky, že kniha je lepší. Myslím, že film se ze začátku zbytečně vlekl a na nějaký strhující konec pak nezbyl čas, takže ho velmi zkrátili, dosti zjednodušili a vyřešili jedním bodnutím kůlu. Také mi přišlo, že ty postavy se chovali mnohem hůř než v knize, například ten Artur byl až přehnaně nesympatický a agresivní, v té knize tak nějak všichni drží při sobě a pokud se dobře pamatuji, tak mám za to, že Jonatan nezemře (rozhodně ne v tom drákulově hradu). Navíc bych řekla, že tam mnoho věcí nebylo moc vysvětleno, takže kdo nečetl knihu, nemusel to pochopit a ten kdo ji četl, byl zase zmatený, že je to nějak jinak.
Celkově shrnuto, kdo jste to neviděl, o nic jste nepřišel. Koukat se na to dalo,ale nebyl to film, který by se člověku nějak vryl do paměti, ať už jako povedený či propadák.
A co na to říkáte vy?

Faunův labyrint

5. ledna 2010 v 14:05 | Lawiane
,,Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem - v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých...."

zdroj: Osobnosti.cz

Včera dávali tenhle film v TV, nekoukala jsem se na to, ale viděla jsem to před pár lety v kině. Je to hodně drastické a spíš než fantasy bych to označila za nějaké válečné drama, protože děj se více méně odehrává v našem světě, kde je válka. Téměř všechny postavy během filmu zemřou, včetně hlavní Ofélie, která tím pádem sice odejde do toho smyšleného světa, ale to je takové neuvěřitelné, takže to spíš vnímáte, že prostě umřela.
Je tam spousta krve a morbidních záběrů, v kinech to bylo přístupné od 15ti.

Ale jinak je to pěkný a hodnotný film, má snad i nějaké ocsary nebo alespoň nominace.
Když jsem z něj odcházela, tak jsem byla poměrně v šoku, pak na mě před kinem bafnul nějaký bezdomovec a já se málem sesypala.

Viděl jste to někdo?

zdroj obrázku: allmoviephoto.com
 
 

Reklama