Pečený prehistorický penis čili uunimakkara, postrach finské kuchyně!

3. prosince 2015 v 20:47 | Lawiane |  Finsko 2015
Znáte ten pocit, kdy se máte učit na zkoušku a dělat hromadu úkolů, ale radši si jen tak pro zajímavost gůglíte různé obrázky?
Skrze nějakou souvislost s vesmírem, slunečním zářením, spiritualismem a polohrubou mouku jsem došlo ke gůglování jednoho finského typického pokrmu a už poněkolikáté mě šokoval jeho vzhled. Tento pokrm vypadá tak naturalisticky, že se s vámi o ten zážitek musím podělit.



Obecně vzato, finská kuchyně je po vizuální stránce docela nic moc. Mezi tradiční jídla patří obvykle různé zapečené "šlichty" rozmíchané v neurčitou směs v zapékací míse. Takovýto pokrm můžete už odhalit předem podle názvu. Je to samé blablabla-laatikko nebo blablabla-vuoka. Všechny laatikko a vuoka znamenají šlichtu. Některá z těch jídel bývají dobrá, některá méně. Plní ale dobře svůj účel jednoduché přípravy a účelného nasycení strávníka.



na obrázku maksalaatikko - z jater

Pokud k jídlu není žádná šlichta, potom je k jídlu dost možná nějaká makkara neboli klobása, která obvykle neobsahuje moc masa a český junior salám má ve srovnání s ní hodně navrch. Klobás je hned několik druhů. Jeden druh je například grillimakkara, jak jistě poznáte, ta je určena ke grilování či opékání nad táborákem. Vtip je v tom, že stejně nejde pořádně opéct, vždy se jen tak divně očoudí do černa, ale dál nic. Ale Finům to asi stačí. Navíc je jí jen tak, bez pečiva, což podporuje mou teorii, že už je v nich tolik nastrouhaných housek, že k tomu ani další nepotřebujete. Svébytným typem makkary, o kterém má tento článek pojednávat, je uunimakkara neboli klobása určená to trouby. (Hurá, můžeme zase použít zapékací mísu!) Je větší než ostatní klobásy, poměrně tlustá a mohutná, neřkuli masitá, kdyby v ní nějaké maso bylo. Její konzistence se ani nedá moc popsat, připomíná trochu technické jídlo ze sci-fi filmů. Dobrý tah na přidání nechutnosti je také to, že uunimakkara je ještě svlékací a to, co z ní svlékáte, je neskutečně tlusté, takže když ji vyndáte z obalu, máte v ruce něco, co asociuje velký prehistorický penis v prehistorickém kondomu, který musíte sundat. Pokud vás vaše estetické cítění, kulinářská hrdost a pud sebezáchovy ještě nazastavily v tomto bodě a chcete si dopřát uunimakkaru se vší parádou, pokračuje se jejím nařezáním a naplněním. Jako náplň se většinou používají různé kombinace sýrů, rajčat, cibule, česneku, přidat se dá i další zelenina. Nebo ji můžete prostě jen agresivně a brutálně rozřezat, aby se v troubě pořádně rozšklebila a přestala připomínat prehistorický penis (a začala připomínat poškozený prehistorický penis).


Jako příloha se nejčastěji podává bramborová kaše. Dobrou chuť!

Jste ohromeni a zdá se vám to nechutné? Nejnechutnější na tom ovšem je, s jakou chutí to tu většina lidí jí a s jakou chutí vám to tu všude nabízí. Ve školní jídelně máme tohle v nabídce každý týden, někdy i několikrát. Jdete si tak nevinně na oběd a na konci pultíku vás skoro vždy přepadne děsivý podnos plný těchto neestetických entit. Tak si řeknete, "proboha už zase?" A jdete se spasit k vegetariánskému stolečku. Ale studentíčci okolo vás si tu uunimakkaru férově berou. A potom ji jedí a ani jim není blbé, že je při tom ostatní vidí. Když jdete do supermarketu, potkáte spoustu lidí, co si to dávají do košíčku. A když to zadáte do vyhledavače, vyskáče vám milion receptů s vysokým hodnocením uživatelů. Všichni milují internetové rady ohledně krájení klobás, doplněné spoustou nechutných obrázků. Uunimakkara je jednoznačně jednou z odvrácených stran finské kultury. Nuže, pohleďte!



Tento předešlý obázek dle mého zaujímá velmi vysokou pozici na žebříčku nechutných fotek jídla. Snad i torchu metaforicky vypadajícího jídla.


A na tomto obrázku dva v jednom - makkaravuoka!

Jestli si někdy vezmu nějakého Fina, tak tohle doma teda jíst nebudeme...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Grumpy Grumpy | Web | 4. prosince 2015 v 8:45 | Reagovat

Dotkla ses velmi choulostivé stránky finskosti! :-D Šlichty mě pobavily a ten pán na obrázku vypadá fakt úchylně, nechci si domýšlet, jaké perverznosti s tou šlichtou hodlá dělat O_O

Bavila jsem se s Finama tady na koleji. Hrozně se divili a skoro až urazili, že mi šlichty nechutnají (nejhnusnější, co jsem kdy ochutnala bylo to s bramborovou kaší a mletým, ble, s maksalaatikko jsem naštěstí neměla tu čest). Ale vůbec nejvíc se divili, že mi nechutná posvátná uunimakkara! Buď nikdy v životě nejedli pořádnou klobásu, nebo je to pro ně guilty pleasure jako pro některé Čechy gothaj či junior... Nebo fakt nevím.

My ten hnusnej párek měli ve škole taky aspoň dvakrát do týdne a vždycky, když došlo nějaký dobrý jídlo, tak tam místo toho šoupli párek (většinou se sýrem, který nejspíš nikdy neviděl krávu). Fini se vždy nadšeně ládovali, zatímco my ostatní jsme naznačovali zvracení.

2 Silwiniel Silwiniel | Web | 7. prosince 2015 v 11:26 | Reagovat

Tak to je síla! Párky zapečené se sýrem? A já myslela, jak Češi jedí nezdravě :D Finská kuchyně by mě teda nelákala.

3 pavel pavel | Web | 15. prosince 2015 v 9:20 | Reagovat

Proč nechutné, vypadá krásně. Vagína by nebyla? :-D

4 Vénya Lunová Vénya Lunová | Web | 5. ledna 2016 v 8:52 | Reagovat

Jako docela super článek :D Pobavila jsem se, i přes své vegetariánství :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.