"recenze" What Lies Beneath z mého pohledu + všechno ke stažení

4. září 2010 v 23:16 | Lawiane |  Tarja obecně
Takový můj názor na Tarjino nové album. Nelekejte se prosím přílišné kritiky, já jí mám ve finále stejně ráda. Upozorňuji předem, že jsem jistě velice podlá, neboť sama bych nesložila ani desetivteřinovou znělku na jogurt a nezazpívala ani v reklamě na arašídy a přitom se odvažuji hodnotit album takto kriticky. Je to můj názor a možná je absolutně mylný a rozhodně to není názor odborníka, říkám jen, co se mi líbí a co ne.

Faktem ovšem je, že na tarjinu sólovou tvorbu si musím nejprve zvyknout a až pak se mi začne líbit. Je jen málo písniček, které si zamiluju na první poslech. Což u starých dobrých Nightwish (ach, pořád je budeme oplakávat) nebylo vůbec nutno řešit. Vím, že bych se konečně měla smířit s faktem Tarja nerovná se Nightwish, ale nemůžu si odpustit nějaké to přirovnání.
Celkově zní What Lies Beneath líbivě, nepřijde mi zase tolik odlišné od My Winter Storm a rozhodně nikdo nemůže říct, že by se to nedalo poslouchat. Při hlubším rozebrání však bohužel opět docházím k názoru, že Tarja je lehce laciná. Její písničky se oposlouchají mnohem rychleji než NW, nedá se v nich najít tolik skrytých krás, jsou dosti na jedno brdo- kapela vytváří rámus v pozadí a Tarja do toho pěje svým operním hlasem, jedno se mísí s druhým, takže ačkoli je obojí dobré, nemůže to pořádně vyniknout a pořád se to opakuje dokola, není v tom moc zvratů, žádné dechberoucí vyvrcholení. Navíc bych ještě řekla, že Tarja to tak "tahá", najde se jen málo pasáží, kde svůj hlas využije tak, že se z toho člověk posadí na zadek a přitom ona ho na to má, má ho přímo na to, abyste se posadili na zadek a ještě po sobě zanechali hnědou hromádku úžasu. V NW byl její hlas takový temnější, záhadnější, v
jejích písničkách je trochu přeslazený. Tuomas ho dokázal nechat vyniknout, dal mu prostor, kde ho nerušil zbytek kapely a všichni si mohly užít tarjina nadání, pak ho opět ubral, aby se posluchač nepřejedl a dělal divy s tím zbytkem kapely. Tohle mi u Tarji chybí.
Už bych se s tou kritikou měla zastavit, nebo budu mít výčitky. I přesto jí však poslouchám od rána do večera, což kdyby se mi to nelíbilo, dělat nebudu. Tarju mám ráda z důvodu, že je mi sympatická jako člověk, má úžasná živá vystoupení, kde dokáže publikum dostat do varu a věřím, že se ještě vylepší. Je to perfekcionistka a život má stále před sebou, jistě se od ní dočkáme ještě spousty krásných věcí. A pochopte prosím, že ty písničky kritizuji v rámci Tarjiné a NW tvorby, kdybych to měla srovnávat s něčím jiným, tak bych to samozřejmě chválila mnohem mnohem více. Odpuste mi prosím, že jsem jí tak zdrbla, však víte, že jí mám hrozně ráda, pořád sem o ní něco píšu, pořád na ni myslím. Ale jsem z těch nových písniček, nechci říct zklamaná, ale po Otevřeném dopise u prostě není Tarja to co bývala…
Anteroom Of Death
Písnička rozhodně zajímavá s atmosférou děsivé maškarády, ale stále má pro mě dvě strany. Ten refrén mi přijde až příliš chaotický, neuškodilo by krapet více klidu a méně roztěkanosti. Zato pasáž po 3. minutě sklízí všechen můj obdiv.
Until My Last Breath
Odrhovačka, ale dobrá. Velmi dobrá a totálně chytlavá. Živá a svěží, všeho je v ní tak akorát. Příjemný poslech. Jen to dýchání na konci mi připadá, jako když běží uřícený labrador za kolem a už nemůže. To prostě nezní jako člověk, ale jako pes, nicméně taky je to pěkné.
I Feel Immortal
Určitě by mohla kandidovat na nejlepší píseň z alba, velice povedené. Pomalé, ale nenudí mě to přesto, že se taky dost opakuje. Je krásně procítěná, zvláště ten začátek. Taková vzdušná, vyzařuje z ní svoboda. A ještě ten krásný klip, který k ní je.
Nádhera!
Miluju jí, tuhle hned od prvního poslechu.
In For A Kill
Jak Tarja říkala na MORu, taková bondovská písnička. Působivý začátek, opět trochu opakující se pokračování. Ale nutí mě šít sebou, mám z ní takové záškuby, takže alespoň něco. Chtělo by to trochu více zvratů, Třeba tam, kde jde Tarja vysoko ubrat rámus v pozadí, aby to více vyznělo a nebylo to pořád tak stejné, ale ta atmosféra agenta 007 se mi líbí.
Underneath
Řekla bych, že docela obyčejná, člověk se na ní nemusí nijak soustředit, nic nemusí obětovat poslechu, ale zároveň z něj nedostane ani žádný extra zážitek.
Little Lies
Jedna z těch drsnějších, rychlejších písniček. Zamlouvá se mi, i když k mé nelibosti se v tom kafemlejnek opět nezapře.
Rivers Of Lust
Tuhle písničku bych hodnotila podobně jako Archive Of Lost Dreams. Procítěná, smutná, pěkná, líbivá.
Dark Star
Nemám jí ještě tak naposlouchanou, ale tváří se celkem dobře. Ten pán to tam příjemně zpestřuje (i když se mi zrovna moc nelíbí jeho hlas, ale to je můj problém). Zajímavý začátek, jak z mešity.
Falling Awake
Opět jedna z písniček, na které jsem si musela zvyknout, zpočátku se mi nelíbila, ale teď se mi hodně líbí. Jak si člověk zapamatuje text a může si to v hlavě zpívat (nahlas bych to v mém případě nedoporučovala, i když takové errory se také dějí) je to hned mnohem lepší. Jo, mám zase potřebu sebou šít, máchat a zpívat si a to je velký plus, protože tak mi nepřipadá nudná.
The Archive Of Lost Dreams
Jedna z pomalejších složek alba s krásným začátkem. Líbí se mi, je taková bloumavá, uklidňující. Asi nevím, co vytknout.
Crimson Deep
Tahle písnička mě zatím nijak neuchvátila, upřímně řečeno se mi z alba líbí nejméně. Přijde mi taková na jedno brdo, ani pomalá ani rychlá, ani tvrdá ani něžná. Nedojme, nerozčílí… A přijde mi, že to Tarja ze sebe moc mačká a nehodí se to tam. Hezký je ale konec, tam kde zpívá beze slov.
We Are
Nejkrásnější mi na ní přijdou první 2 vteřiny. Nicméně pokračování je také dobré. Celkem pomalá písnička s drsnějším pozadím. Jen by jí možná neuškodila trochu větší hravost a proměnlivost, někde ubrat, někde přidat… jede to dost jako mašinka, stále stejně a po chvíli začínám přemýšlet, zda mě mírně nenudí. Ale líbí se mi, zase jí nechci úplně zkritizovat.
Naiad
Pro mě nejspíše z alba nejoblíbenější, konkurencí jí může být jen I Feel Immortal, ale Najáda zatím vede. Je hezky dlouhá, má pěknou melodii, takovou akorát rychlost, která člověka neuspává, ale ani v něm neprobouzí žádné záškuby, hezky plyne jako příběh. Přestávka po polovině, kde jsou jakési zvuky velryb či co, je úžasná. Krása, tohle se myslím Tarje moc povedlo.
Still Of The Night
Tak tato je má oblíbená. Prvně jsem ji slyšela na MORu a naprosto mě uchvátila, hned na poprvé, což je úspěch. Možná to bude tím, že je to cover a tudíž oplývá větší rozmanitostí. Líbí se mi víc než originál, s Tarjou má větší šťávu, její hlas k tomu dokonale sedne. První třetina je příjemně živá, má spád a zklidnění, které pak následuje člověka také ohromí a přesvědčí, že Tarja opravdu oplývá superhlasem.
Doufám, že když jsem to sem dala všecko ke stažení (snad mi Máca neutrhne hlavu, tohle se přece nesmí), že skalní fanoušci si přesto ze slušnosti koupí originál CD :D
Oskenovaný booklet zde
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Mé nejoblíbenější druhy metalu jsou tyto dva (nastejno). A co vy?

Symphonic metal 46.5% (107)
Folk metal 27.8% (64)
ani jedno 12.6% (29)
nevím co to je :D 13% (30)

Komentáře

1 Evelin Evelin | Web | 4. září 2010 v 23:41 | Reagovat

Wau, to je na tebe fakt dost kritický... dobře ty! :D
Jj, Tarja sympatická je, je přímo mega sympatická, ale její hudba jde s prominutím jaksi do háje...
Právě poslouchám tu první, a upřímně, je mi trochu k smíchu... je mi celkem jasné, o co se tím pokoušeli, takovou tu maškarní atmosféru, ale dle mého se to příliš nepovedlo.
Ok, jdu na další, tak schválně :D.

2 Lawiane Lawiane | Web | 4. září 2010 v 23:58 | Reagovat

[1]: ok, tak mi vždycky napiš co si o ní myslíš :D já to chci vědět. P.S. To bude mega moc komentářů. K smíchu? Chudák, ta teda dopadla :D

3 Honza Honza | 5. září 2010 v 0:12 | Reagovat

no..bohužel s Tebou musím souhlasit...ve všem... akorát dodat že mě In For a Kill uplně zklamala že to tak musim říct.na MoRu to bylo asi 150x lepší...celé album mi zní trochu jako kdyby se zapomělo prohnat přes mixéry...bicí jsou tam slyšet skoro jak z akusťárny a orchestr je tam někde v dáli v pozadí zapadlý...no.moje očekávání to bohužel nepřekonalo :-|

4 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:16 | Reagovat

[3]: jo, všichni tu truchleme. Tři minuty ticha pro WLB! (to asi nebude takový problém, vzhledem k tomu, že všichni normální lidé touhle dobou spí :D)

5 Honza Honza | 5. září 2010 v 0:19 | Reagovat

tak to díky no :D

6 Honza Honza | 5. září 2010 v 0:19 | Reagovat

ale vzhledem k tomu že normální nejsem beru to k Tvému štěstí jako kompliment! :D

7 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:23 | Reagovat

Tak jo, to bude sranda :D.
Takže - Until my last breath, neslyším tam nic, co by mi doslova vadilo, akorát to labradorské dýchání, ale to se zas hodí k názvu písničky. Prostě je taková průměrná, a působí že se rychle oposlouchá.

I feel immortal - Máš pravdu, zatím to vypadá na nejlepší písničku, trochu mi to připomíná The boy and the ghost a vůbec mi víc než ostatní připomíná MWS - a na to už jsem si zvykla, takže mi připadá pěkná... asi tak no :D.

In for a kill - tak ta mě zrovna docela mile překvapila, nevím proč, ale čekala jsem, že bude hrozná. Ten začátek je vážně skvělý, akorát se mi tam pak ten Tarjin hlas nějak moc nehodí - taky dobrý problém.

A teď si počkej na další várku :D.

8 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:24 | Reagovat

[6]: však jo, jsme všichni magoři a magoři jsou nejlepší

9 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:25 | Reagovat

Hele, ta I feel immortal je vážně nějaká pěkná, začíná se mi líbit čím dál víc, a to ji slyším teprv poprvé :D.

10 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:26 | Reagovat

[7]: ale kdo říká, že poslední dech musí být labradorský :D P.S. Dneska jsem jela v metru s dogou, nádherný zvíře, ale smrděla na celej vagón :D
jo čekam, doufam, že mě neobjeví madr, jinak bude mít mega šok, že ještě bdim :D

11 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:27 | Reagovat

[9]: to je mega dobře

12 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:27 | Reagovat

[9]: vždyť už jsi jí musela slyšet, přece si viděla ten klip s islandanem ne?

13 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:29 | Reagovat

Tak další - Underneath - je taková trochu moc předvídatelná, občas jsem dokonce věděla, co řekne na konci verše za slovo :D. Ale líbí se mi, je taková nenáročná a Tarjin hlas tam celkem pěkně vyniká.

14 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:29 | Reagovat

[12]: Nee, to jsem neviděla, viděla jsem jen tu jeho fotku.

15 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:32 | Reagovat

[14]: jo ahá

16 Honza Honza | 5. září 2010 v 0:34 | Reagovat

[8]: no jasně...ale asi nejsem ten správnej magor..protože si jdu číst a u toho zákonitě vždycky usnu..takže spíš...jdu spát..dobrou ;-)  :D

17 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:36 | Reagovat

Little lies - Ta je taková zvláštní, některé části se mi líbí, některé ne... příjde mi, že se tam toho snažili nacpat až moc, působí to trochu přepláceně (i když tak na mě působí vlastně skoro všechny). A jak tam ke konci opakuje "little lies, little lies" - to je fakt na zcvoknutí.

18 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:36 | Reagovat

[16]: tak hezké čtení a následně dobrou. :-)

19 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:42 | Reagovat

[17]: jj, zhodnoť další :D Ty jo, tady vude to hodnocení hned ve dvou verzích, když napíšeš komenty ke všem písničkám :D

20 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:49 | Reagovat

Zas další(těch komentů bude fakt hodně :D) - Rivers of lust - Ta je taková klidnější, celkem se mi líbí, i když mám pocit, že už jsem Tarjinému hlasu příliš odvykla...

Dark star - ta začínala nějak zajímavě, ale mám dojem, že se to ke zbytku písničky moc nehodí; celkově bych možná zredukovala takové ty zvuky na pozadí, ale jinak se mi to dost líbí. Ten chlápek to tam pěkně ozvláštňuje, i když se mi taky nelíbí jeho hlas(ale zase se mi líbí, jak ten zpěv prožívá). Takže celkový dojem dobrý, i když je ta písničkataková , jak to jen říct... schizofrenická :-D.

21 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 0:53 | Reagovat

[20]: jo to prožívá, to se mi taky líbí.

22 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 0:55 | Reagovat

Falling awake - tak ta by se mi zrovna nejspíš líbila na první poslech, kdybych se vrátila tak třičtvrtě roku zpátky; ale teď mi příjde, že je to zas pořád to samé dokola + v pozadí se ozývají prapodivné zvuky, a zase mi připadá hrozně "přeplácaná".

23 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 1:00 | Reagovat

Archive of lost dreams - tak zase pomalejší, na té se u Tarji nedá až tak moc zkazit, akorát mě hrozně bije do uší ta její výslovnost(no vážně, číst "heaven" jako "hejvn" je fakt moc), ale jinak taky nevím, co bych vytkla.

24 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 1:04 | Reagovat

Crimson deep - ten záčátek je velmi drsný(jenže spíš v tom špatném slova smyslu), taky se mi zdá, že Tarjin hlas se tam nehodí, zní to nějak nepřirozeně, i když občas jsou tam světlejší chvilky. Pořád se mi zdá, že se ta písnička už už rozjede a ono nakonec nic. A pak se najednou rozjede a já si toho ani nevšimnu... to je takové zvláštní. :D

25 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 1:05 | Reagovat

[23]: jj, její výslovnost je mnohdy dosti zvlášní. Ale já mluvim jak tatar i když mluvim, natož kdybych pěla, takže nemam co říkat.
Tyjo 1:02 já už musim jít vážně spát nebo se už v životě nevzbudim a to by to tu pak umřelo. Madr je dneska nějaká chorá, tak spí naštěstí tvrdě. P.S. Chlapeček v klipu I walk alone vypadá jako Rodžr a Tarja jako dead boy vypadá jako majl džeksn ( z toho plyne, že majkl je dead boy, což je shodou okolností pravda) Doufám, že se mi budou zdát dobrý sna a ne zas sračky jako minule (že chci létat balónem, když je bouřka). ó já chci Tarju do pelíšku... sakra, co to sem zase píšu :-! ... al epořád lepší než kdybyc psala, já chci Eragona do pelíšku :D

26 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 1:07 | Reagovat

[25]: ty vole, takhle to dopadá, když si po sobě něco nepřečtu. sna místo sny... bože

27 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 1:08 | Reagovat

[25]: :D Já z tebe nemůžu... i když smát se něčí smrti, ale stejně si za to může sám.
Já už teda taky půjdu a dopíšu tuhle komentářovou "recenzi" zítra, jinak už mi asi spadne hlava na klávesnici.

28 blackangel1998 blackangel1998 | E-mail | Web | 5. září 2010 v 8:29 | Reagovat

jo,na druhou stranu máš pravdu,já taky Stmíváí neberu jako upíry. Pro mě to upíři nejsou ,prtootže tam o to nejde.

29 jilliane jilliane | Web | 5. září 2010 v 8:35 | Reagovat

hele já s tebou i docela souhlasim :D
a díky za ty odkazy, protože jsem včera asi do půl jedenáctý hledala jenom Still of The Night a Naiad. To ještě doufám, že jsem se nedopustila "trestného činu" xD
protože bůhví na jakých stránkách to měli x) x)

30 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 9:30 | Reagovat

[29]: jo, já doufam, že mi Máca neztrhne hlavu, že to šířim zadarmo :D ale to asi není moc pravděpodobný :D

31 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 10:38 | Reagovat

Tak jsem zpátky a jdu to dopsat.
We are - trošku jsem se lekla toho začátku(i když to může být taky tím, že jsem ještě rozespalá). Jinak je taková zvláštní, zase mě překvapují některé zvuky na pozadí :D; a pak by se taky nemusela tolik opakovat dokola.

32 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 10:49 | Reagovat

Naiad - Po pravdě jsem čekala, že bude lepší, zdá se mi celkem průměrná, ne nějak extra něčím zajímavá a zase mi úplně šíleně vadí ta výslovnost :/. A jak se tam občas ozývají ty ufo-zvuky, to tomu taky moc nepomáhá.
Ale jo, až tak špatná zas není :D.

33 Kimbbu Kimbbu | Web | 5. září 2010 v 10:53 | Reagovat

Líbí se mi, že i když miluješ Tarju, tak to dokážeš zhodnotit objektivně, sice jsem to album nikdy neslyšela ale určitě máš pravdu ;D

34 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 10:55 | Reagovat

A poslední - Still Of The Night - ta mě hned zaujala tím začátkem. Jo tak on je to cover... to bych si měla ještě někdy poslechnout originál. Vlastně mi to vůbec nepřipadá jako Tarjin styl, ale kupodivu jí to dost sedne, ze začátku mi přišlo, že se k tomu zpěvu spíš musí nutit, ale pak se do toho nějak vpravila. A výsledek je vážně pěkný, tahle se mi líbí, i přesto, že se mi tenhle styl k Tarje nehodí.

35 Krasivija Krasivija | Web | 5. září 2010 v 11:02 | Reagovat

no je pravda že Tarja bez Nightwish není nic moc , stejně jako Nightwish není nic moc bez Tarji.

36 Hate Hate | Web | 5. září 2010 v 12:34 | Reagovat

Jo, mám na Tarjinu sólovou dráhu podobnej názor... Prostě už to není, jako to bejvalo. A co Mácovy oči nevidí, to srdce nebolí :-D

37 Alesa Cullen Alesa Cullen | Web | 5. září 2010 v 12:40 | Reagovat

Ahoj máš moc hezký blog,jsem ráda,že jsem našla fans Tarji,já ji zbožňuji a taky díky za ty odkazy na song,myslím,že máme na ty písně podobný názor,já se na první poslech zamilovala do Najády a do Until My Last Breath ale to dýchýní tam vážně být nemělo :-D

38 blackangel1998 blackangel1998 | E-mail | Web | 5. září 2010 v 16:31 | Reagovat

Máš u mě diplom za bleksovku :)

39 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 17:19 | Reagovat

[32]: to neni ufo, to je něco z moře, mě to přijde jako verlyba a právě se mi to tam strašně líbí.

[34]: tobě se ten cover bude líbit určitě víc, protže je starej a takovej ten styl, co se ti líbí. Mě ta Tarjina verze přijde lepší, ale origoš je taky fajn. A ten origoš nemá ten pomalý prostředek :D

40 Evelin Evelin | Web | 5. září 2010 v 17:42 | Reagovat

[39]: Právě jsem si poslechla ten originál od Whitesnake - a budeš se divit, ale to Tarjino se mi líbí o trochu víc, je v tom takový větší náboj, víc dynamiky... a navíc je to neobvyklejší, zatímco písniček jako je ten originál existuje spousta. Ta Tarjina je prostě taková zajímavější :D.

41 Lawiane Lawiane | Web | 5. září 2010 v 17:53 | Reagovat

[40]: to se vážně divim, ale je to dobře. Dobře ty! :D

42 PelkoEnkeli PelkoEnkeli | 5. září 2010 v 23:12 | Reagovat

[39]: vestaři... :-D  :D

43 Lawiane Lawiane | Web | 6. září 2010 v 21:40 | Reagovat

[42]: aha, už mi to došlo :D

44 Evelin Evelin | Web | 6. září 2010 v 21:46 | Reagovat

[43]: aha, mě ještě pořád ne... :D

To je smt, že neměli cédo, ale to se dalo celkem čekat.

45 Evelin Evelin | Web | 6. září 2010 v 22:16 | Reagovat

Tak jo, co bych pro finofily neudělala :-D. I tak už jsem měla v plánu dělat někdy v budoucnu design na Finsko...
A řekněš mi, kde mám co jak udělat nebo mi necháš volnou ruku?

Jo, ten avatar si chci čenždnout, ale nejdřív musím vymyslet něco, co tam dám.

46 Evelin Evelin | Web | 6. září 2010 v 22:32 | Reagovat

MOL :-D; já to pro vás udělám ráda, už se těším :D.

47 Elisabett2 Elisabett2 | Web | 7. září 2010 v 19:31 | Reagovat

mě se to album kupodivu líbí:-D

48 Lawiane Lawiane | Web | 8. září 2010 v 13:45 | Reagovat

[47]: alě taky :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.